"VERTROUWENSPERSOON"

Waarom een vertrouwenspersoon

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is geen verplichting, toch is dit wel aan te raden. Met het aanstellen van een vertrouwenspersoon is er een duidelijk aanspreekpunt als het gaat om bijvoorbeeld klachten, problemen op de werkvloer of privéproblemen die het functioneren kunnen beïnvloeden.

Naast de eerste opvang kan de vertrouwenspersoon voorlichten, adviseren, ondersteunen of de persoon doorverwijzen naar de juiste instanties. Alles wat besproken wordt valt onder geheimhouding waardoor men vrijuit kan spreken.

Vertrouw op de Voordelen

Zowel werkgever als werknemer genieten van de voordelen die een vertrouwenspersoon met zich meebrengt.

  • Voorkomen van verzuim
  • Veilig & integer werkklimaat bevorderen
  • Reduceren / voorkomen van verloop
  • Voorkomen van escalatie en conflict

Daarnaast zijn er ook indirecte voordelen zoals productiviteitsverhoging en kostenbesparing. Een vertrouwenspersoon zal zichzelf dus al snel terugverdienen.

Intern of extern?

Medewerkers moet het vertrouwen hebben om hun problemen te delen. Dit is dan ook de belangrijkste voorwaarde bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Kijkende naar integriteit is de geheimhoudingplicht zowel voor een interne als externe vertrouwenspersoon van toepassing.

Het gevoel van veiligheid is bij een externe vertrouwenspersoon echter een stuk hoger doordat er geen belangen zijn binnen de organisatie. Zeker bij ernstige zaken zoals ongewenst gedrag is het gevoel van veiligheid & vertrouwen uitermate belangrijk.

Jullie mogen op ons vertrouwen!

Wij vullen de rol van vertrouwenspersoon met zorg voor jullie in. Hoe wij dit doen voor jullie organisatie? Aan de hand van onderstaande punten stellen wij samen een plan op waarbij we rekening houden met jullie bedrijfscultuur.

  • Introductie & voorlichting richting medewerkers
  • (Vaste) inloopspreekuren
  • Bereikbaarheid
  • Verslaglegging

Wij nemen graag de tijd om, naast een kennismaking, uitgebreid de mogelijkheden door te nemen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen of vraag een offerte aan.